“At ændre sin måde at tænke på – hvordan gjorde du Morten?”

29. november 2018

Jeg har nu holdt mit foredrag “Dømt blind – Hva’ så?” ti gange, og det er lige lærerigt hver gang. Jeg reviderer og korrigerer før hvert nye foredrag jeg holder, for jeg opdager hele tiden nye ting, og nye måder at forklare mine pointer og ideer på. Et spørgsmål som jeg får ved samtlige foredrag – enten i plenum eller på gangen efterfølgende er dette: “At ændre sine tanker… hvordan gjorde du det Morten?”

Her er et uddrag fra min bog “Dømt blind – Hva’ så?”, som jeg er ved at lægge sidste hånd på. Uddraget giver ikke hele svaret, men det giver et indblik i et af de værktøjer, som jeg har brugt hver eneste dag det sidste halvandet år – MEDITATION!

“Ordet meditation i den tibetanske kultur betyder, ”at blive bekendt med”. Forestil dig at du sidder i din meditation, lægger mærke til bestemte tanker, der egentlig ikke gør dig noget godt, og du opdager, at disse tanker fylder alt for meget i din hverdag. Nu opdager du, at det kun er tanker, og i stedet for at fokusere på disse tanker, som om de var virkelige, begynder du at observere dem. Stil dig så dette livsændrende spørgsmål, ”hvem er det egentlig der observerer tankerne”? GENNEMBRUD! I samme øjeblik du stiller dig selv dette spørgsmål, er du ikke længere det automatiske program, der er installeret i underbevidstheden, men bevidstheden der ligger under programmet. Du er bevidstheden, der observerer programmerne, og du begynder nu at objektivere dit subjektive selv.

Hvis du hver dag mediterer, bliver du mere og mere opmærksom på dine tanker og dine tilbøjeligheder, og på de ting du gerne vil opnå, og de ting du ikke længere vil fokusere på. Jo mere bevidst du bliver på din ubevidste adfærd og dine vaner, Jo mere fortrolig bliver du med det gamle “jeg”. Det “jeg” du gerne vil udvikle til et andet og mere livsglad jeg. Et der kan se muligheder i stedet for begrænsninger.

Og nu bliver du opmærksom på den følelse af utålmodighed, frustration og mangel på selvtillid, du sikkert vil bemærke, og du bliver bevidst om, at disse følelser blot er minder fra tidligere erfaringer du har gjort dig, og at disse erfaringer nu er lagret i kroppens hukommelse, som er underbevidstheden. Så går det måske op for dig, at du ubevidst lader disse erfaringer styre dig, og den måde du agerer og tænker på.

Hvis du i stedet for at lade erfaringerne styre dig bringer kroppen tilbage til NUET’s øjeblik, og nu kærligt insisterer på, at din historie og dine erfaringer ikke er din nuværende virkelighed, og at dette NU, som du oplever lige nu, er din nye faste vane, kan du så forestille dig, at du vil blive langt mere bekendt med dit gamle ”jeg”, og vil være langt mindre tilbøjelig til at glide ind i dit gamle erfaringsbasserede ”jeg”. At du ikke længere i samme grad vil glide ind i bevidstløshed i dagligdagen? Du vil nu i højere grad blive i stand til, at observere de gamle automatiske programmer.

Du er nu mindre tilbøjelig til at analysere, dømme eller være kritisk, og det på grund af at de dømmende og kritiserende kredsløb i hjernen, der normalt får lov at være konstant aktive, nu er tæmmet og kontrolleret af din nye evne til at skabe ro via din meditation.

Når du begynder at blive fortrolig med dit gamle “jeg”, og du begynder at observere det, bliver du mere bevidst om dine ubevidste, automatiske handlinger og pludselig åbner en dør til nye muligheder sig. For med et mindre fokus på stemmerne og støjen i hovedet, opstår muligheden for at tænke på dét nye ”jeg”, som du ønsker at skabe.

Nu har du overskud til at stille dig et simpelt spørgsmål: ”Hvad er det jeg vil med mit liv. Hvad er mine ønsker, drømme og mine visioner? Hvad kan jeg bidrage med i denne verden, og hvordan kan jeg komme fra Håbløshedsgade til Mulighedsvej?”

Du begynder nu at tænke på en ny måde, og at være en anden person. Du begynder at planlægge dine handlinger, og at tænke over hvad det er du læser lige nu. Det jeg forklarer dig her. Du begynder at overveje, hvordan du kan bruge disse nye filosofier og ideer i din hverdag.

Da du nu begynder at observere, hvad du ikke længere ønsker at gøre, tænke og fokusere på, begynder du i stedet at tænke på, hvad du faktisk ønsker at gøre. Hvad du ønsker at fokusere på. Dit mål og din vision. Nu er du ikke længere indhyllet i tankemylderets tåge.

Du kører udenom kredsløbene i hjernen, der er forbundet med dit gamle ”jeg”, og du klipper helt bogstaveligt forbindelsen til disse kredsløb.

Da du nu begynder at planlægge din adfærd, og begynder at tænke på en ny måde at være på, begynder du også mentalt at demonstrere denne nye adfærd. Du begynder at tænke over, hvordan du vil opleve din dag, og når du på denne måde begynder at træne dit sind, begynder din hjerne at ”tro”, at det du mentalt tænker på og øver dig på at blive, faktisk allerede har fundet sted. Du begynder at installere nye kredsløb i hjernen, der supportere din nye ønskede måde at leve på, for det du tænker og fokuserer på, bliver den nye virkelighed. Hvis du repeterer dine nye tanker, og fortsætter med at holde fokus på, hvad du gerne vil, i stedet for hvad du ikke gerne vil, begynder du at installere den ”software” der skal til, for at du kan opnå de visioner og de ønsker, som du har for dit liv. Du er stoppet med at at leve i fortiden, og begyndt at skue mod din ønskede fremtid.

Hvis du hver dag øver dig på at være den du gerne vil være, og holder dit fokus på hvad du ønsker, i stedet for hvad du ikke ønsker, vil det begynde at blive en vane. Det var hvad jeg gjorde, da jeg i 30 dage besluttede mig for, at øve mig i at bytte negative tanker og etiketter ud med positive. Jeg fortæller den historie i bogen og ved mine foredrag. Det var en måned, der ændrede mange af mine automatiske negative tanker.

Hvis du nu begynder at kigge dig omkring efter kilder til inspiration. Litteratur, filosofi og mennesker, der gennem historien, har inspireret verden, begynder du at lære din krop følelsesmæssigt, hvordan din nye fremtid vil føles, længe før du overhovedet har nået den, og det er sådan du brænder din vision fast i sindet. Nu vil underbevidstheden begynde at tro på, at den lever i den fremtid, som du ønsker at nå. Du vil nu føle dig motiveret og inspireret til at fortsætte din nye måde at være og tænke på. Det blev jeg, da jeg  besluttede mig for hvilken person jeg gerne ville være.

Nu vil du opleve, at din krop begynder at leve i den fremtid du ønsker, og hvis du repeterer taknemmelighed, venlighed, selvkærlighed, tilgivelse, medfølelse og styrke hver eneste dag, og  er overbevist om din egen uovervindelighed, begynder du at aktivere de gode signalstoffer i hjernen, og du vil begynde at blive mere bekendt med dit nye ”jeg” end det gamle.

Nu er processen med at aflære og genlære for alvor i gang. Du nedbryder de gamle bekendte vaner og genopfinder dig selv. Du ”sletter” de gamle følelser, der er gemt i kroppen og du genopbygger kroppen til et nyt sind og til nye følelser. Du trækker energien ud af din fortid og putter din energi på dét du ønsker skal ske i fremtiden. Du skifter kurs fra Håbløshedsgade og styrer direkte ind på Mulighedsvej!

Fra bogen “Dømt blind – Hva’ så?”
Af Morten Bonde

Scroll to Top

Få besked når der er nyt

Oplys dit navn og email og hold dig opdateret når der sker nyt på bloggen

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.