Har du også lagt mærke til dette? Ofte er vi vores egen værste fjende!
Ofte får vi overbevist os selv om, at vi ikke duer til dit og og ikke kan dat.
Vi har alle lejlighedsvise, selvkritiske stemmer i vores hoved. Bortset fra at de ikke er lejlighedsvise. De er ofte ubevidste og hyppigere end vi selv er klar over.
Vores sind er sjældent stille, vi taler næsten altid til os selv, og det vi siger er ofte selvdestruktivt og urealistisk. Faktisk bruger vi mange af vores vågne timer på enten at være besat af fortiden eller på at bekymre os om fremtiden. Hvor kommer disse stemmer fra? Og hvorfor har vi dem? Tænk hvis vi havde større indflydelse på deres fortællinger.
“Stemmerne” (tankerne) er der af en grund, men den grund er forældet med hundredetusindevis af år. Tidlige mennesker levede i en konstant trusseltilstand fra rovdyr, giftig mad, brækkede knogler og alt muligt andet, og de skulle være fuldt opmærksomme på de farer, som deres verden bød dem hver eneste dag. Hvis de sænkede paraderne, ville de sandsynligvis ikke overleve dagen.
Den primitive del af hjernen, krybdyrhjernen (cerebellum) og følehjernen (det limbiske system), der regulerer grundlæggende funktioner som vejrtrækning, hjertefrekvens, følelser og hukommelse, hjalp tidlige mennesker med at overleve trusler. Især en lille gevækst i følehjernen kaldet amygdala sørgede for at sende stresshormoner ud i kroppen, når en farlig situation opstod. Dette resulterede i en kamp/flugt/frys-reaktion, og det forberedte folk til at overleve faren.
Genialt! Men selvom det var perfekt egnet til at hjælpe tidlige mennesker med at overleve, så hjælper det os ikke så meget i dag, da vi sjældent er i fysisk fare.
Dét er der dog ingen, der nogensinde har fortalt amygdala, så den fungerer stadig, som den gjorde for 100.000 vis af år siden. Og i mangel af livstruende farer, fortæller amygdala os nu, at relativt ufarlige begivenheder som en “truende” deadline eller den voksende mængde emails i vores inbox er livstruende.
Over lang tid førte den næsten konstante angstpåvirkning, som menneskets system udsatte sig selv for, til hvad vi i dag kalder negativitetsbias. En tilstand der får os til at opsøge og forudsige det negative og destruktive på bekostning af det positive og muligheder.
Vi tillader ubevidst denne skævhed at påvirke vores humør og adfærd i timevis ad gangen. En enkelt negativ oplevelse kan ødelægge en hel dag, der ellers var fyldt med positive begivenheder.
De negative “stemmer” i vores hoveder nedbryder vores modstandsdygtighed mod den moderne tidsalder’s føle-udfordringer, de nedbryder vores optimistisme og vores kreativitet.
Så hvad gør vi ved det? Ja du kan blandt andet opleve min workshop “Ud af hovedet og ned i kroppen”, hvor vi netop aktivt og nysgerrigt arbejder med denne udfordring.
En stærk teknik til at håndtere den indre kritiker kommer fra at trække opmærksomhed ud af hovedet og ned i kroppen. Den evne giver vores hårdt prøvede tænke-, føle-, reaktionssystem en velfortjent pause, og en positiv konsekvens ved den strategi er, at vi bliver bedre til at opdage de automatiske negative tanker, når de dukker op.
Mange mennesker tænker automatisk på det værste der kan ske, når pressede situationer opstår og at opdage dette, når det sker, er et vigtigt første skridt i at skabe modstandsdygtighed mod samtidens udfordringer. Det er vigtigt at kultivere evnen at blive opmærksom på de negative, påtrængende tanker, og den indflydelse de har på adfærd og humør – ja og for vores personlige effektivitet.
De fleste mennesker bliver chokerede, når de hører, at en tredjedel af vores tanker fokuserer på ting og begivenheder, som vi IKKE ønsker skal ske i vores liv, frem for at fokusere på hvad vi faktisk ønsker os.
For at opdage disse negative tanker skal du blot holde pause, når du opdager, at du REAGERER frygtsomt på ”farlige” begivenheder, som pludseligt opstår. Emails, en pludselig opstået udfordring på kontoret, en deadline der presser på.
Når disse “farer” pludselig skubber til din balance, så sæt farten ned, tag en dyb indånding, mærk din krop på stolen eller dine fødder på gulvet, og læg mærke til, hvad du siger til dig selv i tankerne. Er det en fare som findes i virkeligheden, eller er det blot en fare du tænker KAN ske i fremtiden? Ofte er det ikke vores problemer, der er problematiske men vores TANKER om dem.
Noget andet du også kan gøre er aktivt at udfordre disse tanker og erstatte dem med mere positive og nyttige overbevisninger. Jeg kalder dette for DYT-BYT-TANKE-legen. Mindfulness In Action – observer det som sker, accepter at det sker, og så beslut at ændre det der sker. Det kan du læse om i min bog Dømt blind – hva’ så?
Spørg dig selv “Hvad er beviserne for denne overbevisning? Hjælper den mig? Er den korrekt? Hvad er alternative forklaringer?”. Oftest vil svarene på disse spørgsmål lede dig mod mere fornuftige og nyttige overbevisninger, hvilket fører til større optimisme og produktiv adfærd.
I stedet for at overbevise dig selv om at det problem du står med lige nu er uløseligt eller uoverskueligt, kan du måske omformulere det til at være en MULIGHED for at lære noget om dig selv og gøre dig mere modstandsdygtig for problemer i fremtiden.
Ideen med denne strategi er ikke at lukke øjnene for hverdagens problemer, og ønsketænke dem væk. Nej – målet er snarere at blive bedre til at bruge vores formidable tænkehjerne mere konstruktivt. Bruge dens evne til at skabe stærke ideer og billeder, som er i overensstemmelse med vores drømme og visioner, i stedet for at bruge vores tankekraft på skrækscenarier, som bremser os og formørker vores tilværelse. At bruge vores tænkehjerne til at berolige følehjernen, med den højtspændte amygdala, der regulerer vores følelsesmæssige forhold til det vi oplever, og som styrer vores frygtcenter, humør og reaktioner.
Nøglen er at være opmærksom på den indre stemme og udfordre det, den siger. Dette hjælper med at øge vores modstandskraft og nå vores drømme og mål. Det er hvad hjælper mig til at håndtere min udfordring med langsomtkrybende blindhed.
Jeg har udviklet workshoppen “Ud af hovedet og ned i kroppen”, som giver håndgribelige ideer, viden og værktøjer til, at blive en langt mere modstandsdygtig version af sig selv.
Se andre workshops her. Hvis du vil vide mere, så kontakt mig her. Jeg holder alle workshops og foredrag på dansk eller engelsk alt efter ønske.
Vi ses.