“This too shall pass”
I en del år har jeg interesseret mig for hvor vores fælles skikke, kulturer og tankemåder stammer fra. Hvor vores fælles forståelse for hvad der er rigtigt og forkert, godt og dårligt kommer fra. Vores værdier. Hvorfor vi som civilisation er blevet, som vi er blevet på godt og ondt.
I min research er jeg stødt på mange gamle myter og fortællinger, tusindevis af år gamle, som deles af næsten alle religioner og filosofier, og som over tid ubemærket er blevet flettet ind i vores sprog.
Fx er talemåden; at noget er ‘hermetisk lukket’ et udtryk for, at noget er hemmeligt.
Vi bruger den talemåde ofte uden at vide, hvor den egentlig stammer fra.
Hermes Trismegistus var en mytiske gudefigur fra oldtidens Grækenland, muligvis en rigtig person, som siges at have opfundet skriftsproget, alkymien, astrologien og som tusinde år før de gamle grækeres tid gik under navnet Thoth i oldtidens egypten.
Thoth blev fra omkring 8000 år siden tilbedt som en månegud og skaberen af videnskab, litteratur, visdom og opfindelser. Ifølge en historie blev Thoth født fra Ra’s læber i begyndelsen af skabelsen, og var kendt som “guden uden en mor”. Lyder det bekendt?
Thoth/Hermes Trismegistus’ hemmelige viden siges at være grundstenen til alle religionerne og videnskaberne, og at hemmelig viden er gået i arv fra særligt indviede til særligt indviede gennem årtusinderne, og deraf kommer udtrykket ‘hermetisk lukket’. Skjult for de uindviede.
Der er et andet gammelt ordsprog, som er blevet ret populært.
‘This too shall pass’
“Det her vil også gå over”.
En Google søgning viser, at det først blev sagt af Abraham Lincoln, men den gode Lincoln havde lånt ordsproget fra den tavse fortid.
Ordsproget findes i buddhismen, kristendommen, jødedommen, islam og man kan kun spekulere over, hvor gammel denne sætning i grunden er.
Historien fortæller, at ordsproget først blev formuleret af de gamle persiske sufi-digtere (1200-1300) som – Rumi, Sanai og Attar fra Nishapur, og hvem ved, hvor de havde ordsproget fra.
Historien om ‘this too shall pass’ lyder sådan her.
“For længe siden var der en konge, der søgte visdom. Han søgte i hele sit rige efter visdom, men fandt den ikke.
En dag hørte han om en mand, der boede i en afsidesliggende del af kongeriget, og som havde ry for at beside stor visdom.
Kongen sendte bud efter denne mand og tilbød manden en stor belønning, hvis han ville dele hemmeligheden bag sin visdom. Manden accepterede, og lovede at vende tilbage med hemmeligheden.
Han vendte tilbage flere uger senere og præsenterede kongen for en lille æske.
Kongen blev skuffet, da han oodagede, at æsken kun indeholdt en ring.
“Er det alt?” råbte han til den vise mand.
“læs inskriptionen højt” svarede den vise mand.
Kongen læste inskriptionen:
“This too shall pass”.
Den vise mand gav kongen dette råd:
“Bær ringen til enhver tid og se på den ofte, og uanset om du oplever medgang eller modgang, så husk dig selv på, at This too shall pass …”
Kongen var glad for, at han endelig havde fundet sand visdom, og han belønnede sdn vise mand med stor rigdom.”
Vær nysgerrig på hvor ting, ord og skikke stammer fra. Bag alle dagens trivialiteter gemmer der sig visdom og læring. Hvis du vil kigge efter dem.
#kyballion #alkymi #hermestrismegistus #oldtid #oprindelse #thoth #egypten #thistooshallpass #nortenbondemeditation #IndreRoiYdreKaos
”